[back]
Dialectele limbii române
În afară de limba romană standard (numită și dacoromână), mai există trei alte dialecte ale limbii române, și anume aromâna, meglenoromâna și istroromâna. Teoria predominantă este că aceste grupuri lingvistice s-au separat de zona principală în care se vorbea protoromâna, adică teritoriul României, în jurul secolului al nouălea. Vorbitorii de meglenoromână se găsesc în Macedonia și Grecia. Vorbitorii de istroromână sunt izolați în peninsula Istria, în Croația, iar vorbitorii de aromână sunt răspândiți pe teritoriile Greciei, Serbiei, Albaniei, Macedoniei și Bulgariei.

Existența unor alte dialecte ale limbii române, mai ales din cauză că sunt vorbite în afara României, mi s-a părut foarte interesantă. Am căutat materiale video pe această temă, pentru că am vrut, în principal, să văd cât de mult voi înțelege din aceste înregistrari și cât de mult se aseamănă cu dacoromâna. De asemeni, am vrut să observ țesătura dintre ele și limbile naționale din țările de proveniență ale vorbitorilor. Articolul de față nu se vrea o analiză lingvistică completă.

Din păcate, nu am reușit să găsesc materiale adecvate pentru a expune meglenoromâna. În schimb, am avut mai mult succes descoperind niște interviuri extrem de interesante cu vorbitori de istroromână și aromână. Pe unii vorbitori îi înțeleg mai bine, pe alții mai deloc. Totuși, chiar și cei pe care îi înțeleg binișor, fac câteodată un "code-switch" în limba lor națională, și atunci mi se "rupe firul" până revin la dialectul român.

Vorbitori de istroromână







Vorbitori de aromână din Grecia






Vorbitori de aromână din Macedonia






Vorbitori de aromână din Albania


Din nefericire sunetul este un pic decalat.